Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

РЗС: Инспекторатът към ВСС е апендикс, харчещ милиони, завещан от тройната коалиция

03.04.2015/07:14 - a  a  a

 Теодора Точкова ще инспектира съдебната система точно толкова и точно така, както го правеше и нейната предшественичка Ана Караиванова. Ще се пишат преповтарящи се годишни отчети и дебели доклади и ще се вземат още по-дебели заплати, а защо не и подкупи. Ще се имитират планови и непланови проверки, но най-вече ще се акцентира на поръчковите такива. Е, няма как да не се отговори на общественото очакване и да продължава гробното мълчание на инспектората, но за модела „Кой” почти целият състав е свой. Довчерашните инспектори днес са членове на ВСС и обратно... Не е проблемът в съдия Точкова, проблемът е в системата, която произвежда безумни държавни структури, харчещи огромни пари и даващи почти нулеви резултати.

Истината е, че с Точкова трябва да се сложи точка на този безсмислен апендикс, направен по идея на НДСВ. Инспекторатът към ВСС бе създаден от тройната коалиция Станишев-Сакскобургготски-Доган чрез нов член 132а в Конституцията през 2007 г., за да заблудят Брюксел да напише едно добро изречение в междинния мониторингов доклад от 12 февруари 2009 г. От тогава до днес едно голямо нищо. Но за сметка на това от 19 декември 2007 г. до днес сумата за заплати, за т.нар. „допълнително материално стимулиране” и за командировки само на 11-те инспектори, избрани пряко от Народното събрание, възлиза на над 6 млн. лв., а този атрофирал орган, прикрепен незнайно защо към ВСС, има на щат 154 души администрация, която е получила за същия период за „заплати и други възнаграждения и плащания на персонала” сума, надхвърляща 25 млн. лв.
Само като отворите сайта на Инспектората към ВСС на иконката „новини” виждате, че за тях времето отдавна е спряло. Впрочем във въпросния сайт, случайно или не, липсват щатното разписание и бюджетът на Инспектората. 
Изборът на Теодора Точкова е пореден ход за закрепване на статуквото. Не са необходими кой знае какви анализаторски способности, за да се разбере, че няма как да идваш от една дълбоко феодализирана провинция, управлявана от тежко мафиотизиран кмет, и да се очаква от теб да реформираш точно тази съдебна система, която гали с перце повече от 16 години един от най-корумпираните кметове в България. Дали Точкова ще започне проверките си от Хасковската прокуратура, следствие и съд, който до вчера ръководеше?

Ще е показателно, но не чак толкова важно за промяната в съдебната власт. Тя няма как да се случи с три инспектората в една система (един към ВСС, друг към Върховната касационна прокуратура и трети към Министерство на правосъдието), дублиращи едни и същи дейности. Най-важно е да се разбере, че не може да има истинска съдебна реформа без нова конституция.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".