Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Съдебна реформа - на кукуво лято без нова конституция

БГНЕС 06.06.2012/11:03 - a  a  a

 

Истинският дебат за избора на нов Висш съдебен съвет закъснява и може би изобщо няма да се състои. Говори се за всичко друго, но не и за проблемите по същество в системата, която издига, избира и наказва над 4300 съдии, прокурори и следователи.
Целият мандат на този ВСС мина само с чрезвичайно оповестяване на скандали а ла Красьо Черничкия или сапунки за дисциплинарни производства на бързо забогатели съдийски роднини. И е на път да завърши при липса на елементарна прозрачност за истинската цена на кадруването в българската Темида. Безпристрастни анализатори, чуждестранни наблюдатели и почтени български магистрати се питат в кулоарите на семинари и конференции, но не получават каквато и да било информация по редица проблеми, съдбоносно важни за правоприлагането у нас.
Както и друг път взех решение да сипя сол в раната и да насоча вниманието на обществото към някои конкретни въпроси, които са лакмус за това как действа и дали изобщо има имунна система съдебната власт:
Защо бе загубено ценно време, без да се направи обективен анализ за дейността на сегашния ВСС, а медийният обектив бе насочен към второстепенни теми като тази: пряко или на делегатски принцип да бъдат избирани магистратите при излъчването на новите членове на ВСС?
Защо няма оценка за напредъка или упадъка на съдебната система за периода, през който е работил първият постоянно действащ ВСС?
Имало ли е пряка намеса от членове на ВСС в работата на съдии и прокурори, гледащи дела с голям обществен интерес? И не само по тях, а и по други, само че с голям материален интерес.
Колко от членовете на ВСС през този мандат са уредили със "спечелен конкурс" или "договорен избор" абсурдни кандидатури, в т.ч. дъщери, снахи, синове, братовчеди и друг вид роднини?
На колко възлизат заплатите, ведно с международните командировки и представителните разходи, на членовете на ВСС? И редно ли е работещите и затрупани със стотици дела съдии и прокурори да получават далеч по-ниски заплати от тези, които ги кадруват по целесъобразност?
Как става реално изборът на административни ръководители във ВСС? По критерии, определени с норма, или чрез лобистки договорки на принципа "ти на мен, аз на теб"? Особено в края на мандата... И ако на същинския край като капак на абсурда този ВСС избере нов главен прокурор, това ще е клапан, който ще отпуши цялата информация за висшия съдебен разврат. Ще бъде интересно, но опасно за националната сигурност на държавата. Остава още малко време. Утре в пленарна зала ще върви текст по текст законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Там ще стане ясно кой, как и с цената на какво иска да имплантира удобни и с академична осанка политически роботи. Нищо лично, но най-подходящи за онагледяващ пример в тази насока са две топ персони от Съвета, които ще си позволя да посоча поименно и да попитам: Как практически напълно чужди на съдебната система лица като Лазар Груев и Анелия Мингова заеха най-ключовите позиции в съдебната власт? Нима представляващата ВСС и председателят на ВКС са там заради безупречна професионална биография? Или заради това, че са безпристрастни съдии и са решили купища дела законосъобразно и справедливо? Не! И двамата са политически протежирани и не са гледали нито едно дело през живота си. Нещо повече, превръзката на очите, която следва да носят служителите на Темида, им е заменена лично от Първанов и Сакскобургготски с високодиоптърни очила, а може би са снабдени и с модерни слухови апарати, за да докладват на покровителите си. И двамата бяха предложени и избрани "прозрачно", както преди ден настояваше президентът Плевнелиев, който ще издаде указ за назначаване на новия главен прокурор.
Очевидно да се разчита само на морал и прозрачни процедури за издигане на членове на ВСС не е достатъчно – съблазните са прекалено силни, интересите са особено големи. Трябва висшият етаж на съдебната система да се преструктурира изоснови. А това може да стане само на конституционно равнище. Без нова Конституция може да има нови сътресения, но не и ново положително развитие на съдебната система.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".