Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Янев: Прозрачността на финансирането на партиите да започне от учредяването им

БГНЕС 19.07.2012/10:59 - a  a  a

 

Крайно време е прозрачността в произхода на финансирането на една политическа партия да започне още с учредяването й и тя да има необходимите документи, доказващи произхода на средствата й.

Това заяви днес от трибуната НС лидерът на РЗС Яне Янев, който представи свой законопроект на първо четене за промени в Закона за политическите партии, предаде репортер на БГНЕС.
Вторият законопроект с поправки в същия закон е на съпредседателя на СК Иван Костов. В законопроекта на Янев се предлага механизъм, който да осигури необходимата прозрачност за представителността на партиите по места и да прекрати порочната практика да се "продават" пълномощия преди избори. Досегашният текст на закона поставя недостатъчни изисквания към учредяването и функционирането на партиите, а условията за прекратяването им са повече от формален, отколкото от съдържателен характер.
За тази цел: завишава се изискуемият брой учредители (минимум 1000) и първоначален брой членове (минимум 5000) на политическите партии;спадането на членския състав под този минимум става основание за прекратяване на партията;за да е легитимна, партията следва да има изградени структури в не по-малко от половината общини на страната.
Видимо се извършват машинации при доказване на масовата подкрепа на партиите – както при учредяването, така и при текущата им политическа дейност, се казва в мотивите към законопроекта на Янев. Стига се до абсурдния факт при избори партии и цели коалиции да получат по-малко гласове, отколкото подписи на граждани има в подписките за регистрацията им в ЦИК. В промените се предлага:подписките при учредяване да се проверяват от ГРАО, аналогично на процедурата по Изборния кодекс;при драстично несъответствие при избори това да е основание за прекратяване на партията.
Според Янев е необходимо да се обезпечи държавен и граждански контрол върху начините на финансиране на партиите още от етапа на създаването им. Законопроектът определя условия, при които съдът не регистрира партия, която е в противоречие с нормите на Конституцията и постановява забрана за участие на партии с регионален характер в национални избори.
С предлагания закон се прекратява порочната практика, известна като "субсидията следва депутата". Такава практика не съществува в нито една страна членка на ЕС и този "български модел" за купуване на депутати час по-скоро би следвало да се премахне, настоява Яне Янев.
Предоставянето, пряко или опосредствано, на средства от бюджетната субсидия на една партия заради заявилите се към тях независими депутати представлява закононарушение, твърди в защита на законопроекта си синият депутат Иван Костов. Следва да се има предвид, че физическо лице не може да разходва държавна субсидия за "присъщи за дейността на партията разходи", както разпорежда ЗПП, физическото лице не е субект по Закона за политическите партии, смята той. В момента тече дебат по двата предложени законопроекта от Яне Янев и Иван Костов на първо четене.
назад
- a  a  a +  
РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 
Янев: Има социолози тип "Вечната Амбър"
Актуализирана: 10.07.2012/10:55
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".