Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

РЗС предложи промени в Изборния кодекс

БГНЕС 10.07.2012/10:57 - a  a  a

 

В разпределение на мандатите на национално ниво на избори да участват партии, получили най-малко 4% от действителните гласове в страната и извън нея.
За коалициите от партии – всяка, от които е получила най-малко толкова проценти от действителните гласове, колкото е броят на съставляващите я партии плюс две.
Т.е. за двупартийните коалиции бариерата остава 4%, за трипартийните става 5% и така - за всяка партия с 1% отгоре. Това заяви в НС лидерът на РЗС Яне Янев по повод подготвените от него и представителите на партията му предложения в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.
Съществена част от предложенията им се отнасят и до промени в Закона за политическите партии.
Повишаваме изискуемия депозит в БНБ - от 10 000 лв. на 20 000 лв. Това също ще ограничи възможността фантомни партии да се явяват на избори и да разсейват гласове, продължи лидерът на РЗС. За социологическите проучвания и обществените допитвания - от деня след обнародване на указа на президента на републиката до изборната нощ и обявяване на резултатите от екзитпола, трябва да се спазват изискванията на новия закон, предупреди той.
А те са: във всяка публикация в отделно поле ще пише за съответната социологическа агенция кой е поръчал изследването и кой го е платил. Някои социолози станаха едри милионери, не съм чул на най-големите манипулатори и лъжци някой да им е правил ревизия, от 22 г. не знам за такова нещо, подчерта Янев.
Затова в тримесечен срок от обявяване на резултатите на изборите НАП е длъжна да извърши данъчна ревизия на физическите и юридическите лица, които са обявили това проучване, посочи той. Поправката е важна, за да бъдат осветени доходите им. Има и почтени между тях, прави им чест, но не може едни да замърсяват професията за сметка на други, коментира Янев.
Смятаме, че преференциалната летва в листата трябва да се повиши от 9% на 20%, каза той. Според него трябва да има нова норма и чуждестранни наблюдатели да имат по-лесен достъп на изборите в България.
В предложените от Янев нови текстове в Закона за политическите партии се забранява възможността политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, официални символи на административно-териториални единици и религиозни знаци или изображения.
Въвеждаме възможността партиите да не могат да се позовават на държавна, служебна, данъчна, търговска или друга защитена от закона тайна, подчерта депутатът. Представителите на средства за масова информация ще имат право на достъп до документите по ал.2 при условията и реда на достъп до обществена информация. Партиите са публични сдружения на гражданите, които изразяват волята на българските граждани и затова е редно те да предоставят своите решения, заяви Янев.
Въвеждаме също ограничението, когато член на ръководен или контролен орган на политическа партия е изключен от нея или я напусне по свое желание, да не може да стане учредител на нова партия, преди да бъде заличен от регистъра на политическите партии на Софийски градски съд, коментира народният представител от РЗС. За нововъзникващите партии – от 500 души завишаваме броя им на 1000 учредители, за да имаме необходимата представителност, а членската маса – от 2500 души я завишаваме на 5000 души, уточни той.
При регистрирането на новоучредени партии Софийски градски съд да е длъжен да предостави списъците на учредителите за проверка от ГРАО. Въвеждаме и изисквания във връзка със съдържанието на интернет страниците на всяка партия – да има повече информация и по-лесен достъп до нея, продължи Янев.
Съдът да е длъжен да откаже регистрация на тази партия, в чиито устав, политически документи или публични изяви са в противоречие с разпоредбите на чл.11, т.4 от Конституцията. Забраняваме възможността да бъдат членове на ръководни и контролни органи членове на ръководни органи от вероизповедания, които не са регистрирани по реда на закона по вероизповеданията, подчерта депутатът.
Въвеждаме също изискване Сметната палата да проверява необходимите документи за имуществото и финансовите средства, както и документите за техния произход още при учредителните събрания на политическите партии, допълни Янев. Това е свързано с европейски изисквания срещу пране на мръсни пари.
В 6-месечен срок от учредяването на съответна политическа партия и 6 месеца след влизане в сила на този закон във всички общински центрове всяка политическа партия трябва да има своите структури. Ако няма в поне 50% от общините – не се допуска участието ѝ в обществени избори. Трябва и да има публичен регистър за това при областното управление, подчерта народният представител. Янев запозна медиите с целия регистър от предложения на депутатите от РЗС.
Надяваме се още тази седмица законопроектите ни да влязат в правна комисия и да бъдат приети в пленарна зала още в края на юли т.г., заключи депутатът.
назад
- a  a  a +  
РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 
Янев: Има социолози тип "Вечната Амбър"
Актуализирана: 10.07.2012/10:55
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".