Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Янев: Има социолози тип "Вечната Амбър"

БГНЕС 10.07.2012/10:55 - a  a  a

 

Най-основният проблем във връзка с изборното законодателство е в основния закон – българската Конституция. Това каза пред БНТ лидерът на РЗС Яне Янев.
Защото там не са разписани ясни правила и няма възможност 22 години да има консенсус за промяна поне на тези текстове от Конституцията, които да регламентират нов ред при провеждането на избори, така че да не се случват всички тези безобразия, на които см свидетели през тези 20 години. Изборното законодателство е прекроявано повече от 15 пъти и то сериозно прекроявано. Изборният кодекс е нещо, за което всички говореха през годините, но едва сега в този парламент се случи. Друг е въпросът, че няма време и не е нужно Изборният кодекс да се преработва в последния момент в 12 без 5, каквато порочна практика бяха наложили от Тройната коалиция, добави Янев.
РЗС смята, че трябва да се направят няколко съществени промени в текстовете, които се отнасят до най-порочните практики, за които нямаше каквито и да било намерения за промяна. Един от текстовете, който днес ще внесем е свързан с дейността на социологическите агенции. Все пак трябва да има отговорност. Не може да дойде един социолог в навечерието на изборите да нахвърля едни проценти, които нямат нищо общо с резултатите, след това да се яви в НДК в изборната нощ да подхвърли екзитпол, който се разминава с реалните изборни резултати с от 5 до 10% и след това да слага одеждите на чист и почтен наблюдател на изборните процеси, категоричен е Янев.
Той посочи, че социологията е сложна наука и "не бива да бъде девалвирана от определени персони, които слагат тежко петно върху цялата гилдия". Той каза и че не може всички социолози да бъдат слагани под общ знаменател - има и почтени хора.

Ние трябва да мислим след година закон за социологическите проучвания, за да може да има регламент. Тези неща трябва да вървят паралелно със закона за печата. Би следвало да се мисли и за закон за гарантиране свободата на словото, защото всички тези правила са изключително важни за демокрацията, иначе се преповтарят едни и същи сценарии", подчерта лидерът на РЗС.

За купуването на гласове Янев каза, че търговията с гласове може да се пресече само със задължително гласуване, няма друг начин. "Ако се дават бонуси а не рестрикции, тогава нещата ще бъдат тотално променени. Не може да кандидатствате за държавен служител някъде и да се хвалите, че вие никога не сте гласувал. Такъв асоциален човек не би следвало да попада в държавната администрация. Най-големият проблем за купуването и продаването на гласове е беднотията – огромна бедност, бедност която няма аналог може би с нито една страна-членка на ЕС. Това е политика, за която носи отговорност целият политически елит и не може повече да си затваряме очите пред това страшно явление", заяви Янев. Той каза, че хората предпочитат да си продадат гласа. "Щом като в ромската махала могат да влязат представители на партии и да купуват масово, защо това да не стане и при българските пенсионери или при други социални групи, които едва свързват двата края", отбеляза още Янев.
 
назад
- a  a  a +  
РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".