Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Конституцията ни е панелка с изтекъл срок

в. 24 часа 20.09.2010/10:47 - a  a  a

 

Яне Янев, лидер на партия “Ред, законност и справедливост” пред КАЛИНА ВЛАЙКОВА
- Г-н Янев, за диктатура ли се борите?
- Учуден съм, че основен опонент на нашата идея за нова конституция са ретроградни персони, които олицетворяват стария комунистически режим. Те се опитват да омаловажат една кауза, която е не по-малко значима от влизането на България в ЕС.
 
- Това подозрение е на журналистката Велислава Дърева, изразено в анализ за “24 часа”. Тя ли е ретроградна персона?
- Тя, омбудсманът Гиньо Ганев и ексдепутатът от БСП Георги Близнашки направиха едно странно трио и в един глас припяват до болка познати политически клишета, че парламентарната демокрация била заплашена при приемането на нова конституция.
 
- Отговорете им тогава защо не са прави. За какво точно ви е виновна конституцията?
- РЗС още от учредяването си на 11 декември 2005 г. е заложила като своя стратегическа цел промяната на основния закон и изграждането на ново държавно устройство, което да съответства на съвременното развитие в цял свят.
Настоящата ни конституция е прокомунистическа и е изработена по СССР-ски тертип. Самите й основи са сбъркани, върху тях не може да се гради нищо. През годините различни мнозинства направиха куп кърпежи, които нямат никакъв ефект.
Ето ви пример - парламентът 2 седмици се занимава с отчетните доклади на съдебната система. И какво от това? Нищо. Защото по конституция президентът с указ назначава тримата първи магистрати. Те не носят отговорност пред него, а се отчитат пред Народното събрание, което пък не може по никакъв начин да ги санкционира или освободи.
Тази конституция превръща съдебната система в политически зависима и поръчкова. Тя позволява да има протежета, които не правораздават, а правопродават.
 
- Какви други слабости виждате?
- България няма нужда от 240 депутати и за 20 г. всички се убедихме в това. Трябва да са най-много 100. И е крайно време да се въведе критерий кой може да бъде депутат. Сега всеки може. Искаме парламентаризмът да е солиден, хората да имат респект, там да попадат естествените лидери, първенците на държавата. В момента са предимно брокери, които купуват, продават и ползват огромни привилегии. Типичен пример е сегашното мнозинство от ГЕРБ.
 
- Как да стане това отсяване?
- Със залагане на критерии в конституцията. Щом ги има например за съдии и прокурори, защо да няма за депутати? Ще разпишем всички тези подробности в нашия проект, който ще представим на 6 декември. Тогава ще сме приключили подписката за провеждане на референдум, с който гражданите да кажат искат ли нов основен закон.
 
- Не ви ли смущава, че никой от сериозните политически фактори в държавата не обръща внимание на акцията ви?
- Опитват се да запазят дистанция, защото нямат аргументи. Имаме много силни козове и само ги чакаме да проговорят. Конституционният дебат е нещо изключително сложно като материя. Кой да участва в него? Цветан Цветанов или Бойко Борисов? И на двамата им подхожда да водят физзарядка и да крещят “леви-десни". Но няма как, в един момент Бойко с присъщия му тодорживковски нюх ще се усети.
 
- Кога?
- Когато минем 501-хилядния подпис.
 
- Има подозрения, че с този конституционен шум обслужвате други интереси.
- Да, зад нас стоят много добри експерти и аз не крия това. До края на годината от САЩ специално за инициативата ни ще дойде Даниел Халоран, който е депутат в парламента на Ню Йорк. Един от най-добрите юристи конституционалисти в САЩ. Очакваме най-солидния преподавател в Израел г-жа Зехава Зевит. Очакваме експерти от Великобритания, Германия и Франция. Вече сме представили инициативата си пред много европейски и световни кръгове, които имат интерес България да стане модерна държава и да започне истинско икономическо съживяване.
 
- Подозренията са за локални игри, без да оспорвам международната подкрепа.
- Локални игри не може да има, защото РЗС е извънсистемна партия. Не искаме да имаме нищо общо с партиите от статуквото. Затова вадят клишета - няма в какво да ни упрекнат. Равно дистанцирани сме и от Борисов, и от Първанов. Единствено имаше смисъл да се направи опит за консолидация вдясно. Но колегите от Синята коалиция се оказаха много тясно скроени и с техните зигзагообразни движения напоследък окончателно показаха, че нямат сили да възстановят старата десница. Така ще я изпратят окончателно в историята.
 
- Може би не им се занимава с извънсистемни партии, от които не знаят какво да очакват.
- Ние не желаем каквото и да било взаимодействие ей така, за спорта. Трябва да е на принципна основа. И СДС преди време искаше промяна в конституцията. Но явно днес виждат само до носа си. Не разбират, че старата държавна конструкция сега е като един панелен блок с изтекла амортизационна годност. Стоманобетонната конструкция е изгнила и не може да се реновира. Единствената възможност е да се събори и на негово място да се построи модерна къща с дълбоки и здрави основи.
 
- Какво ви дава самочувствие, че имате бригада за този строеж, след като народът прати в парламента само 10 ваши депутати?
- Дивият популизъм на Бойко Борисов и натискът на БСП и ДПС ни отнеха огромна част от потенциала. Цветан Цветанов сновеше като патрулка из цялата страна и притискаше хората, казваше им да не гласуват за РЗС. Затова влязохме с 4%. Вече имам самочувствие, че потенциалът ни е много по-голям, защото балонът ГЕРБ се спука на доста места и е въпрос на време окончателно да се смали до минипартийка от рода на “Атака".
 
- Защо искате президентска република?
- Искаме засилена президентска власт от типа на френската президентска република. Сега имаме един номинален държавен глава с минимални правомощия и никакви отговорности. Поради липсата на конституционно уредени права той е принуден да се превърне в задкулисен играч. Ето още едно място, в което конституцията е сбъркана.
 
- Кой трябва да е президент?
- Този, който предложи визия за трета българска република. Първата се е осъществила след незаконен референдум през 1946 г. Втората беше посттоталитарна, която продължава и досега - републиката на Андрей Луканов, на мутрите, на кинжалите, на групировките. Сега е време за трета българска република на гражданите и регионите.
 
- Прозвуча ми малко като трети райх.
- Подобни асоциации са напълно неуместни. На страната е необходимо ново българско възраждане. То трябва да тръгне отдолу, от българското село и да стигне до столицата. В момента всичко е мрачно, тягостно, огромна част от българските села и градчета са се превърнали в призрачни селища.
Нацията се топи. Ако новият държавен глава няма визия как да осъществи това ново възраждане със силен акцент върху образованието, ще се превърнем след 10 г. в мучаща от неграмотност нация. Трябва да се спре разпадът и деградацията на все по-чалгизиращата се българска нация.
 
- Ще се кандидатирате ли за президент?
- Бих се кандидатирал само и единствено ако разбера, че народът е узрял за трета българска република. Това ще проличи от успеха на каузата ни за референдум и нова конституция. Процедурата е много сложна - трябва да се съберат 500 000 подписа, за да насрочи парламентът допитването. А в него трябва да участват над 50% от избирателите, за да е легитимен.
 
- Възможно ли е да кандидатирате Алексей Петров за президент?
- Ох, не мога да разбера защо и някои медии са повлияни от поръчковите повтаряния на воленсидеровци и на една медийна група.
 
- Защо, ето и онзи ден брат му се изказа ласкаво за вас, свързан е с партията, аналогиите са неизбежни?
- Никакви аналогии не могат да се правят. Сто пъти съм повтарял, че познавам Огнян далече преди Алексей. Той беше член на общинското ръководство на БЗНС. Всеки може да провери това. А иначе, ако продължават по същия начин да героизират Алексей Петров, той може, като излезе от ареста, да влезе в политиката и да се превърне в ново явление, в конкурент на Бойко Борисов, тъй като те са от една и съща среда.
 
- Има ли той такива намерения?
- Нищо не зная, не съм се виждал и чувал с него. Един-два пъти съм питал Огнян как е брат му, защото е човешко. Той ми е казал само, че е запазил духа си и разсъждава хладнокръвно.
 
- Значи предполагате, че Алексей Петров може да се амбицира за политическа кариера?
- Това, което прави Цветан Цветанов и виждам в медиите, ме кара да издигам подобна хипотеза.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".