Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Ц. Цонев: НС не може да направи дълбоки конституционни промени

БГНЕС 10.05.2010/12:56 - a  a  a

 

Дълбоки конституционни реформи не могат да се извършат от обикновено Народно събрание, а от Велико. Това заяви председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев, който участва в среща между депутати от РЗС и представители на съдебната власт, предаде репортер на БГНЕС.

“На какъв етап сме в реформите? Ако е вярно, че преходът е приключил, тогава въпросът е дали тази Конституция на прехода е изиграла своята роля”, запита в началото на изказването си пред депутати и колеги председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев. Ако се налага да се извършат дълбоки конституционни промени по-добрият вариант би бил изработването на нова конституция, която да бъде в унисон с настъпилите промени след влизането на България в ЕС, предложи Цонев. Една нова Конституция би могла да уреди статута на разследващите органи - могат да се обособят разследващи органи за тежката престъпност и за масовата и дребна престъпност, сподели магистратът. Нямаше никакви принципи, върху които да се изгражда кадровата политика у нас при предишните двама прокурори, критериите бяха - това момче чие е, за да бъде назначено, заяви Цонев. Нов параграф в нова Конституция би могъл да уреди този въпрос, категоричен бе той. За Цонев досега винаги е било необяснимо наличието на парламентарна квота във ВСС. Този въпрос, както и за числения състав на съвета също би могъл да бъде решен с нова конституция, подчерта той. По темата за специализираните съдилища Цонев поясни, че единствено в сферата за детската престъпност имаме потребност от такъв орган. Ако искаме да има ефект при детската престъпност по нея трябва да работят хора специалисти, заяви Цонев.
Целта на разговора е да се чуе мнението на специалистите в дебата, който се води в обществото - нуждае ли се съдебната власт от дълбока конституционна реформа или от нова конституция, каза лидерът на РЗС Яне Янев. Той каза също, че отзовалите се на поканата за този разговор са в камерен състав, тъй като има информация от тази сутрин, че поканени магистрати получили директни обаждания от представители на изпълнителната власт с намек, че не е желателно да присъстват на подобна среща. “Свикнали сме с подобни действия на изпълнителната власт и все пак, по Конституция България е парламентарна република и смятаме, че тук е мястото за подобна среща”, заяви Яне Янев. Ще обсъдим текстове от проект на промени в Закона за съдебната власт, тъй като след поредния му “кърпеж” сега отново има проект на такъв закон и в този му вид той “гази” конституционни текстове, поясни той. Има опасност чрез този нов законопроект изпълнителната власт да се превърне в най-важния кадровик на съдебната власт, допълни Яне Янев. За нас е недопустимо административни ръководители на тази власт да бъдат “премахнати” от нея, заради липса на допуск до класифицирана информация, даде пример лидерът на РЗС.
“Конституцията е Светая-Светих на правото и ние сме длъжни да изразим своето мнение, когато ни попитат”, каза Валери Първанов, зам.-главен прокурор на Република България. Той не пожела да отговори дали е дошло времето за нова Конституция. “Това са въпроси извън компетентността на прокуратурата, за тях са необходими сериозен обществен дебат и отговорност на водещите политически сили у нас”, подчерта в тезата си той. Правната ни традиция сочи, че прокурори и съдии да са в една гилдия. На международна среща със свои колеги от над 90 държави Първанов се е почувствал горд, че нашият законодател е записал в конституцията неща, които други държави се стремят да впишат като задължителни. “Сегашната Конституция дава възможност България да има добре действаща съдебна система, а съществуващите проблеми биха могли да се уредят на законово ниво, чрез законодателна инициатива”, смята Валери Първанов.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".