Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Промяна в съдебната система и в борбата срещу корупцията с тази посттоталитарна Конституция не може да стане

Агенция Фокус 23.03.2010/18:50 - a  a  a

 

В доклада на Европейската комисия като препоръка към нашата държава се казва да увеличи капацитетът на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефективността. Това няма как да се случи, защото при сега действащата Конституция съдебната система, която е част от държавното устройство не може да се промени. Конституцията в тази й част може да се промени само и единствено с Велико Народно събрание. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на РЗС Яне Янев във връзка с Междинния доклад на ЕК по механизма за проверка и сътрудничество. „Ако трябва да бъда още по-конкретен и да дам пример в това отношение, ще посоча, че Висшия съдебен съвет, за да стане от 25 членове на 15, това може да стане само с Велико народно събрание, тъй като съдебната система е част от държавното устройство на Република България”, посочи Янев. Той каза още, че този Висш съдебен съвет, който е с политически квоти не може да следи за ефективност на съдебната система и още по-малко може да гарантира висок професионализъм, тъй като няма критерий според Закона за съдебната власт при избор на административни ръководители на окръжни, районни съдилища и прокуратури. Ние още веднъж се убеждаваме, че при сега действащата Конституция не може да се приложи, дори и най-добрата стратегия за борбата с организираната престъпност срещу изпирането на пари, срещу паневропейски и митнически измами. Казвам това отговорно като човек като бивш председател на Комисията за борба с корупцията и го казвам по-малко като политик и повече като човек, който познава добре тази материя. Считам, че при това конституционно устройство борбата по високите етажи на властта срещу корупцията и корупционните практики е обречена, тъй като тази Конституция не дава подобна възможност”, обясни лидерът на РЗС.
По думите му, в доклада Европейската комисия пледира за по-категорични действия, свързани с конфискувани на имуществото. „Няма как при тази конституция да се осъществи това пожелание на ЕК, тъй като новия законопроект за отнемане в полза на държавата на имуществото, придобито от престъпна дейност влиза в тежка колизия с разпоредбите на Конституцията и няма как да се приеме противоконституционен закон за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Първо трябва да се промени Конституцията и то в частта й - държавно устройство, за да може да се направят и поправки в този законопроект”, посочи Янев.
Промяна в съдебната система и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност с тази стара посттоталитарна Конституция не може да се осъществи и затова е необходимо час по-скоро свикване на Велико Народно събрание за изработване на нова Конституция, подчерта Яне Янев.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".