Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Бившият шеф на Мосад съветва РЗС и Яне Янев

dariknews.bg 26.06.2009/15:24 - a  a  a

 

Израелски специалисти, част от международния екип на партия "Ред, законност и справедливост", посетиха Плевен на 24 юни. Чужденците са в страната ни по покана на лидера на партията Яне Янев и ще помагат в развитието на секторите селско стопанство, сигурност и борба с корупцията, при едно бъдещо управление. Консултантите са двама бивши израелски генерали - Йорам Рудман и Дани Ятом.
Израелските експерти бяха посрещнати в Плевен от мажоритарния кандидат на партия РЗС за 15-и Плевенски многомандатен избирателен район ген. Илия Илиев и Дарин Матов, водач на пропорционалната листа. За да подсилят посланията на РЗС пред плевенчани се изправиха бившият шеф на „Мосад" ген. Дани Ятом, който е един от най-големите международно признати специалисти в борбата с корупцията, организираната престъпност и терора. Другият гост беше бригаден генерал Йорам Рудман, също международен специалист в разследването и превенцията на организираната престъпност и тероризма. Очакваше се в града да пристигне и Дани Кричман, бивш министър на земеделието на Израел, но здравословни причини попречиха на визитата му. Пред събралите се привърженици на РЗС генерал Илия Илиев изрази надежда след изборите да работи заедно с колегите си от Израел в сферата на противодействие на корупцията, тероризма и организираната престъпност:
Генерал Илия Илиев: Всеизвестно е, че Израел е държавата, която е с най-добри показатели в противодействието на този вид престъпност. Къде виждаме ние нашата съвместна дейност, а тя е именно в обучението на нашия състав, екипи от Израел, които могат да подпомогнат нашата работа, взаимодействие и техническо оборудване на нашата оперативна служба. Също така и подпомагане на работата на охранителния полицейски състав, така че това са допирните точки в една бъдеща наша съвместна работа. Смея да гарантирам, тъй като аз съм посещавал лично Израел два пъти, това, с което разполагат службите като капацитет, като възможности, като подготовка и като техника, е може би едно от най-добрите в света. Смятам, че колегите от Израел могат да ни бъдат много полезни именно в тази кауза и неслучайно принципите на партията са ред, законност и справедливост.
Бившият шеф на „Мосад" ген. Дани Ятом сподели пред присъстващите симпатизанти на партията, че както той, така и колегите му са в България по покана на лидера на партията Яне Янев. Ние, обаче, сме тук не за да оказваме политическа подкрепа, а за да споделим опита си в сферата на борбата с корупцията и организираната престъпност, подчерта той.
Ген. Дани Ятом: Основната цел на борбата с организираната престъпност и корупцията е да се вдигне жизненото равнище на гражданите. За  да се построи нормална, подредена и модерна държава трябват не само технологии и знания, но и желание, и да има ред и законност. Държавата няма никакъв шанс да се развие и да успее, ако корупцията и организираната престъпност я държат в мъртъв захват, защото в такъв случай парите, вашите данъци, вместо да се връщат при вас, в джобовете на вашите семейства, отиват в дълбоките джобове на олигарсите, които в най-общия случай ги изкарват извън границите на държавата и ги инвестират в чужбина. И ако всички вие разбирате тези проблеми и разбирате, че е необходимо те да бъдат решени, следващата стъпка е държавата, политиците и правителството също да го разберат и да имат необходимата воля за решението им. Ние сме тук по покана на Яне Янев не за да се месим в изборите в България, а да помогнем да се предадат по-ясно посланията, свързани с борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Според нас партия, която е поставила като свой приоритет и борбата с организираната престъпност, и корупцията, е партията, която българският народ заслужава. Важно е да се подчертае, че между гражданите и държавата има неписан договор. Задълженията на гражданите са да си плащат данъците и да спазват законите. От своя страна държавата трябва да защитава физическото здраве на народа си и да го предпазва от терора, да се грижи за икономическия му просперитет и социалната му гарантираност. За да може да се изпълни този договор, начело на държавата трябва да са хора, които са готови да се борят за това. Освен желание и воля, които са необходими, трябва да се знае, че това е дълъг процес, който изисква търпение, обучение, образование и лобиране, за да се върне доверието на хората в политическата система. Трите стълба, на които трябва да се гради този обществен договор, са парламент, полиция и съдебна власт.
Дани Ятом изтъкна, че трябва да се почне от съдебната система, която да бъде изчистена от корупция и корумпирани личности и да се стигне до ситуация, в която когато полицията разследва и съдът съди потенциални престъпници, правителството да не може да се намесва по никакъв начин. Като пример за такова взаимодействие той посочи собствената си страна, където борбата с корупцията е безмилостна и никой не е над закона. Израелският експерт беше категоричен в това, че посланието на РЗС е най-точното в дадения момент от националното ни развитие и преди да се преборим с корупцията и организираната престъпност, няма как да подобрим живота си. 


 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".