Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Гората на Картала не е спасена, алармират активисти на партията на Яне Янев

в. Борба 28.04.2009/10:04 - a  a  a

Започва и подписка срещу антените на мобилните оператори

Гражданите трябва да знаят, че гората на Картала не е спасена, алармираха Цветан Цветанов и Петко Казанджиев, представителите на партия „Ред, законност и справедливост”, които първи се застъпиха за гората. Няма решение на Общинският съвет, което да гарантира нейното запазване. Това, с което ГЕРБ и БСП си измиха очите като Пилат Понтийски, само отлага нейното застрояване до приемането на общия устройствен план /ОУП/. Това ще стане след изборите, когато вече няма да има кой да се противи и в местния парламент, където опозиция няма, ще вземат решение в подкрепа на шепата местни олигарси.
Проверка на „Борба” наистина показа, че изрично заявена забрана за строеж в гората над Картала няма. Решението от свръхрейтинговата сесия на Общинския съвет, която трябваше да спаси зелената площ, препоръчва на кмета да се въздържа от издаването на строителни разрешения за имотите с гори до приемането на ОУП. Но другият текст в решение N 533 гласи: „…предлага при разглеждане на Общия устройствен план от Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/ да бъдат поканени изтъкнати независими архитекти, експерти и юристи. ЕСУТ да излезе със становище относно възможността в Общия устройствен план да бъде запазено предназначението на горските масиви, за които има вече влезли в сила ПУП”, т.е. категорично решение, че в ОУП горите се запазват – няма. Съветниците са възложили на кмета и на Общинския съвет да изготвят правен анализ и до 15 май да го внесат в съвета. Този текст трябва да следва духа на приетата миналия юни декларация в подкрепа на горите.
Миналата седмица и членовете на инициативния комитет „Велико Търново за гората” излязоха с декларация, която призовава политиците да заявят ясна позиция какво е мнението им за горите около града. Това ще покаже и на кого може да се вярва, че ще отстои обществения интерес, мотивираха се от комитета.
Започва подписка за преместване на антените на мобилните оператори на поне 500 м от населените места. Начинанието също обявиха вчера Цветан Цветанов и Петко Казанджиев. Те ще поискат от общинската администрация да излезе със становище за законосъобразността на поставянето на предаватели върху жилищните сгради и дали последствията от техния сигнал застрашават здравето на живеещите в съседство. Ако не получим отговор, ще организираме подписка за демонтирането и преместването на безопасно разстояние на антените, каза Цветанов.
Двамата политици, които по образование са инженери и са се занимавали с високочестотни излъчватели, са обезпокоени, че има информационно затъмнение по този въпрос. Не е оповестена мощността на предавателите, нито плътността на енергийния поток, който те излъчват. Според тяхната информация мобилните оператори първоначално започват с минималната стойност, но постепенно я завишават над нормите.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".