Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

8 часа чертаха изборната география във В.Търново

в.Борба 22.04.2009/11:31 - a  a  a

Тройната коалиция и опозицията заедно срещу РЗС, оставят ги без места в СИК

Близо седем часа продължиха вчера обсъжданията за съставите на СИК за евроизборите в общината. Разпределението на членовете по секции би трябвало да съответства на силите на партиите в парламента. Партийните интереси обаче надделяха в спора коя партия в кой район да ръководи и така дебатите по реденето на секционни състави се проточиха до ранна вечер.
Съвещанието вчера започна с отказа на партиите да приемат „Ред, законност и справедливост” в състава на комисията, която ще чертае изборната география. В нея влизат по двама представители от всяка от парламентарно представените партии, упълномощени от своите национални лидери. Въпреки че седмица по-рано ГЕРБ, „Атака”, СДС и ДСБ възнегодуваха срещу отказа да имат свой зам.-председател в РИК, те постъпиха по същия начин с партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост”, като я лишиха от участие в комисията. По закон тя няма право на места в РИК и СИК, защото не е била парламентарно представена по време на приемането на закона, но на практика при благоволение от страна на останалите партии би могла да получи няколко места в комисиите. При предварителните заявки за брой председателски места например се оказа, че цели 4 не са пожелани от никого. Партиите обаче вече бяха отказали да ги дадат на РЗС и техният представител Петко Казанджиев си беше тръгнал. На излизане той припомни последните два вота през 2007 г., когато ГЕРБ беше в същото положение и останалите партии отказваха да я допуснат до комисии. Той посочи, че двама депутати от Великотърновски регион са в парламентарната група на неговата партия и това също е мотив да имат свои представители в СИК. Вашият отказ показва намерението ви отново да манипулирате изборите, както винаги се случва във Велико Търново, но ви уверявам, че нашите застъпници ще работят сериозно, за да ви попречат, каза на излизане той.
Влиянието на партиите съответства на броя на депутатите им в сегашния парламент, като го преповтаря в същото съотношение. Най-много председателски, зам.-председателски и секретарски места получава „Коалиция за България” – по 48. ДПС взема по 26, НДСВ по 21. „Атака” ще управлява 11 комисии, ОДС в 10, ДСБ, „Напред” и ГЕРБ – по 6. В постове това съответства на 1148 членове на комисии, от които 412 трябва да бъдат от БСП, а най-малко на ДСБ, „Напред” и ГЕРБ – по 46 членове.
Заседанието мина в здравословни условия на труд, тъй като още в началото кметът Рашев забрани внасянето на пепелници и в залата не се пушеше. И това не стимулира по-експедитивната работа. Не я забърза и призивът на Петко Тюфекчиев, че с членове на СИК избори не се печелят. Така близо осем часа след пристигането си в залата в общината осемте политически сили не бяха стигнали до съгласие кой къде взема надмощие. Уточненият състав трябва да бъде изпратен до РИК най-късно до 7 май.
До понеделник пък трябва да са разлепени избирателните списъци, за да могат гражданите да проверят за несъответствия в тях и да заявят поправянето им. Община Велико Търново все още не е получила от областната управа книжата, но има готовност да ги разлепи, ако трябва, и в неделя, за да спази срока, увери главният секретар Мина Илиева. В хода на дебата стана ясно и че секцията в с. Нацовци ще бъде закрита, а за жителите на балканското село ще има осигурен транспорт до най-близката секция – тази в с. Големаните.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".